Zonsverduistering 21 maart 2015. Laat me niet lachen zeg. Heel Nederland in rep en roer. Interviews met astronomen, journalisten bij sterrenwachten, gedoe met brilletjes en oogartsen op TV met goedbedoelde waarschuwingen. Ik zat er naar te kijken en wist allang dat het helemaal niks zou gaan worden. Ik volg de NASA en ESA een beetje en ook de KNMI had al twee dagen daarvoor op haar website gewaarschuwd. Het zou bewolkt worden en we zouden er in Nederland nagenoeg niets van meekrijgen. Zelfs met een heldere hemel zou de lichtafval nauwelijks merkbaar zijn geweest. De zonsverduistering van deze week was gewoon te ver weg. Ongeveer 1500 kilometer hemelsbreed. (Mijn vrouw had trouwens geluk. Zij zag door een gaatje in het wolkendek heel even de zon die al voor een deel bedekt was door de maan.)

Ter vergelijking, de verduistering van 1999 in centraal Europa was ruim 200 km bij ons vandaan. Daar was ik met vriend H. bij en dat was beslist een unieke ervaring zal ik u vertellen!

De zonsverduistering van 11 augustus 1999 trok een lange strakke baan over, onder andere, Noord Frankrijk. Voor Nederlanders (en Fransen en Belgen) was het de uitgelezen plek om dit unieke natuurfenomeen mee te maken. H. en ik besloten ook te gaan.

We kozen om richting Amiens in Normandië te rijden en ergens een verlaten plek in het boerenland te zoeken. Precies in het hart van de eclips, want buiten die smalle strook zie je geen zonsverduistering! Wij gingen het allemaal meemaken. Zo gezegd zo gedaan. Zonder navigatie trouwens, die was er nog niet maar wel met een uitdraai van internet met details. Internet hadden we blijkbaar al. De heenreis ging soepeltjes en rond een uur of elf zaten we in onze klapstoeltjes in een verlaten akkerland. Biertje en ‘solar’ brilletje er bij. Wij zaten eerste rij! Het weer kon nog roet in het eten gooien. Het was weliswaar heerlijk zomerweer maar het wolkendek bedekte ongeveer 50% van de hemel. Dat zou nog spannend gaan worden. Het begin van de verduistering begon iets na elf uur en zou duren tot kwart voor twee. De echte verduistering, de ‘totaliteit’, zou ongeveer twee minuten duren. We waren benieuwd.

Het is inmiddels bijna vijftien jaar geleden, maar ik herinner mij het nog heel goed. Aanvankelijk merkte je weinig maar naarmate de totaliteit naderde ging het geleidelijk aan meer schemeren. We hadden geluk want de wolken verdwenen. Het werd opvallend stil. De vogels verstomden, er stak een koel briesje op en aan de horizon begon het zowel in het noorden als in het zuiden te gloren. Toen, plotseling, ging het licht uit! Letterlijk. Gedurende die bijna twee minuten was het werkelijk even aardedonker en alleen aan de beide horizonten was nog wat oranje schijnsel te zien. Echt waanzinnig, wat een fenomeen! Twee minuten later deed Onze Lieve Heer het licht weer aan. ‘Flippen’ was dat, zoals we vroeger zeiden. Wat een ervaring. We praatten nog wat na op onze stoeltjes met een biertje er bij. Al snel scheen de zon weer volop en was de Franse hoogzomer weer helemaal terug. Na een uur of zo vonden we het welletjes en besloten naar huis te gaan. Het zal een uur of drie in de middag zijn geweest. H. moest geloof ik om zeven uur thuis zijn voor iets. Dat moest wel lukken. Om niet al te langdradig te worden: we waren om middernacht thuis… Half Nederland, Frankrijk en België was op pad gegaan om de verduistering mee te maken en dat hebben we geweten. Achteraf bleek dat we de beste plek in Europa hadden uitgekozen; het was bijna overal bewolkt geweest. Wat wel grappig was dat iedereen die ik kende in Nederland het ook geweldig hadden gevonden om mee te maken. Uh? Men dacht werkelijk dat ze ook een eclipse hadden gezien. Niet dus. Alleen de ‘totaliteit’ is een echte eclipse. Dan gaat het licht gewoon he-le-maal uit! We hadden gelukkig niet voor niets zeven uur in de file gestaan. Hieronder enkele foto’s die ik heb gemaakt destijds. Foto nummer zes, dat is dus een zonsverduistering 🙂

Een eclips is een astronomische gebeurtenis waarbij een hemellichaam geheel of gedeeltelijk een ander hemellichaam bedekt of verduistert. Er zijn diverse smaken, ik ga er hier niet verder op in, Google is gewillig. Een totale zonsverduistering is wel de meest zeldzame variant. Het is het moment dat de maan tussen de aarde en de zon schuift en de zon precies afdekt. Toevallig of toch ‘intelligent design’? Dat is weer een heel ander chapiter. De verduistering is in een smalle baan op aarde waarneembaar. De locaties wisselen vanwege het verschil in regelmaat van bewegingen van de hemellichamen. 1999 was uniek omdat het plaats vond in een dicht bevolkt gebied van de wereld. De volgende volledige (!) verduistering die we kunnen meemaken, zonder Europa te verlaten, is op 26 augustus 2026 in Noord Spanje. Niet bang om er wat euro’s tegenaan te smijten? Dan is 9 maart 2016 de eerste gelegenheid en dat vereist een reis naar Sumatra, Borneo of Celebes: http://tinyurl.com/my74ezk

W., jij zit ‘in de buurt’. Goeie tip wellicht?